Publicaties

Kranten en tijdschriften*
 

*


*


*


 

* 

*


 

*Weijburg schreef en illustreerde paginavullende reisverhalen voor het Eindhovens Dagblad, andere kranten van de Brabantse Dagblad Unie en de Limburger (waar ze werden gepresenteerd onder het kopje: Globetrotten met Rolf Weijburg...).
Aanleiding voor dit contact met de media was Weijburg's gevangenschap in het Uganda van Amin waarover hij direct na zijn bevrijding vanuit Kenya verslag deed. Het artikel verscheen in het Eindhovens Dagblad op 10-2-79, en werd gevolgd door artikelen over Sudan, Djibouti, Libanon, Saoudi Arabië, Burundi, Rwanda, Gibraltar en Guinée.

In het tijdschrift 'Afrika' had Weijburg in 1986/1987 een maandelijkse bijdrage in de vorm van een handgeschreven, geïllustreerde brief die verhaalden over zijn belevenissen tijdens een reis langs de Afrikaanse eilanden in de Indische Oceaan.

In het tijdschrift 'Bijeen' verschenen van 1996 t/m 1999 maandelijks geïllustreerde landkaarten van zijn hand.

De fiets- en wandelroutes die Flip van Doorn bedacht voor het tijdschrift "De Kleine Aarde" zijn vanaf september 2006 tot eind 2009 voorzien van een door Weijburg getekende geïllustreerde routekaart.

Voor Djoser Reisorganisatie in Leiden en Keulen verzorgde Weijburg de landkaarten, vele illustraties en het omslag van de bijna 300 pagina’s dikke brochures 2002, 2003, 2004, 2005 en 2006.
Van 2007 t/m 2013 verzorgde Weijburg de omslagen en de illustraties en landkaarten in de "Djoser Junior" brochure.
Sinds 2014 maakt Rolf Weijburg de omslagen en routekaarten voor de Djoser Wandel en Fiets catalogus.
Gratis te bestellen via de Djoser Website.

Weijburg tekende ook landkaarten voor diverse boeken, o.a "Verleden van Nederland, de geschiedenis van Nederland vanaf de prehistorie", door Geert Mak, Piet de Rooy, Jan Bank, Gijsbert van Es en René van Stipriaan (2008), "Waterwolven" door Cordula Rooijendijk (2009), "Reizen zonder John" door Geert Mak (2012), "Andalusisch logboek" van Stefan Brijs, en enkele documentaire films zoals "Koning zonder land" (2008)van Babette Niemel en "De Russenoorlog"(2009) van Arnold van Bruggen.

Artikelen over de etsen en tekeningen van Rolf Weijburg verschenen o.a. in de Volkskrant, NRC Handelsblad, de Telegraaf, Het Utrechts Nieuwsblad, De Stentor, De Wereldkrant, Gooi en Eemlander, De Leeuwarder Courant, het AD, Het Nederlands Dagblad, Grasduinen, Hollands Maandblad, Vruchtbare Aarde, Vitrine, Tableau, Kunstbeeld, Geografie, Happinez, Villa d'Arte, Kunst & Wetenschap, Nobel Magazine, Djoser Magazine, Raam, Brabant Cultureel, La Repubblica (Italië), Ulysse (Frankrijk), The Journal of the Printworld (USA), Diario de Notícias (Portugal), Georafiska Notiser (Zweden), The Princeton Packet (USA) en de Broward Palm Beach New Times (USA), maar ook in Ons Utrecht, Het Stadsblad en de Wijkkrant Wittevrouwen.

Sinds september 2016 schrijft Rolf Weijburg bijna wekelijks een column op de blog van oud VPRO-radiomaker en journalist Ronald van den Boogaard, over (zijn reizen naar) de 25 Kleinste Landen ter Wereld.


Radio en televisie

*


*

 

*

 


*

Voor de 35 delige VPRO documentaire-serie "In Europa" naar het boek van Geert Mak, die van november 2007 tot maart 2009 werd uitgezonden, tekende Weijburg de landkaarten.

Ook de 16 delige VPRO documentaire-serie "O'Hanlons Helden" die tussen 2011 en begin 2014 werd uitgezonden, voorzag Weijburg van kaarten en illustraties. Bovendien maakte hij voor deze serie de "leader".

Interviews met Rolf Weijburg waren o.a. te horen bij de radio programma's "Ophef en Vertier" van de VARA, VPRO's "Madiwodo" en "De Avonden", "Aan Tafel!" van Radio M Utrecht en het programma "Nieuwslijn Supplement" van de Nederlandse Wereld Omroep.
New Jersey Cable TV, De Wereld Omroep Televisie en RTV Utrecht zonden TV programma's over Weijburg uit.
Naar aanleiding van het verschijnen van het boek "Inviting the World at Home", was Weijburg te gast in het NPS programma KunststofTV (6 december 2009).

FILM

In januari 2017 vond in Filmtheater 't Hoogt in Utrecht de première plaats van de film over Werk en Reizen van Rolf Weijburg: "The Art of Travel". Deze 40 minuten durende documentaire werd in 2017 diverse malen onder de titel "De Kunst van het Reizen" uitgezonden door RTV Utrecht en is nu nog op Youtube terug te kijken.

 

Boeken

 

  Grensgevallen - over grenzen in Afrika, Europa en het Midden-Oosten

PRP 2020, 312 pagina's, geïllustreerd.
Grensgevallen is een bundel reisverhalen met het oversteken van internationale grenzen als rode draad. Verhalen van vier decennia reizen naar niet alledaagse bestemmingen.
In het hart van de Sahara, langs de randen van Arabia Felix, via een smokkelroute of langs de zompige oevers van de grensrivier neemt de auteur u mee op reis de grens over. Reizen die worden onderbroken door onwillige douaniers, dronken militairen en nukkige ambassadeurs. Door gorilla’s, een kapper en door Neptunus. Door diefstal en gevangenschap.
U gaat mee als de auteur het land wordt uitgezet, valt terloops een land binnen en leert hoe u in twee landen tegelijk kunt zijn. Aan de hand van de auteur steekt u met gevaar voor eigen leven de verste grens ter wereld over en zelfs de grens van het paradijs ligt in dit boek binnen handbereik.
Een boek als een reis.
Info/bestel

Dit boek is ook verschenen in een genummerde (150) en gesigneerde bibliofiele uitgave met ets waarvan nog enkele exemplaren over zijn. Voor info stuur een mail aan rolf@weijburg.nl

 
 

Inviting the World at Home
A survey of the world's postal links to the Netherlands.
Uitgeverij Atlas, Amsterdam, 2009.
456 pagina's.
Voor meer informatie klik hier.

 

 L'Afrique Périphérique
Een Atlas van de Eilanden rond Afrika tekst, ill. en etsen Rolf Weijburg, Galerie Petit, 2000. 144 pagina's met meer dan 85 etsen, vele tekeningen, foto's en kaarten, alle reisverhalen. Info/bestelMes Carnets des Îles
tekst Catherine Cazier en Rolf Weijburg, ill. en etsen Rolf Weijburg
Flammarion 2002.
Hoewel niet de winnaar, was dit boek toch één van de acht genomineerde boeken voor de Franse Prix National du Carnet de Voyage 2002
Info/bestel

 
  De Queeste van de Argonaut. Tien kunstenaars w.o. Rolf Weijburg maakten speciaal voor het gebouw "De Argonaut" in Amersfoort tien grote werken die tezamen het Argonauten verhaal uitbeelden. In 2004 verscheen een boek over de architectuur van dit gebouw en de kunstwerken inclusief een DVD met interviews met de initiatiefnemer van het project en de kunstenaars. Het katern over de kunstwerken is ook in een apart boekwerkje verkrijgbaar. Stichting Cees Kamerbeek Fonds, 2004, ISBN 90-9017230-0
 

Correspondance des Armées de la République De onafhankelijkheidsstrijd op het eiland Amorgos. Een in samenwerking met George Brugmans geheel met de hand gestempeld boekwerkje, in een oplage van 100 stuks uitgegeven door de Stempelplaats, Amsterdam, 1981

Voyage au Sahara tekst Catherine Cazier, ill. Rolf Weijburg
Dit boek won in 1986 in Frankrijk de Grand Prix Élan Flammarion 1984, ISBN 2-08-092107-X

Dwars door de Sahara tekst Catherine Cazier, vertaling, bewerking en ill. Rolf Weijburg
Ploegsma, 1985, ISBN 90-216-0557-0

Contes des rives du Niger tekst Jean Muzi, ill. Rolf Weijburg
Castor Poche, 1985, ISBN 2-08-161863-X, heruitgegeven in 1996 en in 2002

L'Oiseau du grenadier tekst Rabah Belamri, ill. Rolf Weijburg
Castor Poche, 1986, ISBN 2-08-161846-X, heruitgegeven als 'Contes d'Algérie' in 1995

Vissen met een beer tekst Gary L. Blackwood, ill. Rolf Weijburg
Ploegsma 1989, ISBN 90-216-0910-X

Tien Grote Dromen tien kunstenaars w.o. Rolf Weijburg verbeelden speciaal voor deze bundel hun grote dromen
Hollandse Specerijen, 1991, ISBN 90-9004-098-6.