L'AFRIQUE PÉRIPHÉRIQUE
Een Atlas van de eilanden rond Afrika

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


" Er moest een grote serie komen.
Een serie die de veelzijdigheid van Afrika kon laten zien terwijl Afrika zelf, door de enorme afstanden, zoveel van het zelfde lijkt.
Toen dacht ik weer aan Lamu. Dat eiland waar heden en verleden zo prachtig gecomprimeerd onder de palmbomen samenleefden.
Oost Afrika in een notedop, dát was het eigenlijk.
En ik bedacht me dat veel van de eilanden rondom Afrika iets dergelijks zouden kunnen verbergen: compacte stukjes Afrika waar flarden geschiedenis in isolement ontbloot waren gebleven. Waar de geuren en geluiden en beelden van heel Afrika waren aangespoeld en nauwelijks weggevaagd.
De eilanden als vergrootglas van Afrika."

 

 

Van 1981 tot 1998 reisde Rolf Weijburg langs alle bewoonde eilandgroepen en geïsoleerde eilanden rondom Afrika.
Deze reizen resulteerden in een grote serie kleuretsen die Weijburg in 1986 startte en waarin hij de diversiteit van al die stukjes Afrika rond Afrika in beeld brengt
.

 

 

 


Een grote overzichtstentoonstelling in het Singer Museum te Laren, in 2000, markeerde het einde van dit project dat inmiddels bijna 90 kleuretsen had opgeleverd.
Tijdens deze tentoonstelling zag ook het boek 'L’ Afrique Périphérique – Een Atlas van de Eilanden rond Afrika', waarin alle etsen van deze serie, schetsen, foto's en de bijbehorende reisverhalen zijn gebundeld, het licht.

Info/bestel

In 2002 verscheen onder de titel "Mes carnets des îles" een aangepaste Franse versie van het boek bij Flammarion in Parijs.
Info/bestel

 

 

 

 

     

L'AFRIQUE PÉRIPHÉRIQUE

Eilanden in de Indische Oceaan
Madagascar en de Comoren
Eilanden langs de Oost Afrikaanse kust
Eilanden in de Golf van Aden en de Rode Zee
Eilanden in de Middellandse Zee
Eilanden in de Noordelijke Atlantische Oceaan
Eilanden langs de West Afrikaanse kust en in de Golf van Guinée
Eilanden in de Zuid-Atlantische Oceaan

 

 

1 Eilanden in de Indische Oceaan
Seychellen, Mauritius, Rodrigues en Réunion

     
 

Mahé Island, Seychelles, 1986
uitverkocht / sold out

Zil Ladigue,1986
uitverkocht / sold out

 

 

Testudo Gigantea at Baie Sainte Anne,1988
uitverkocht / sold out

Vallée de Mai, Praslin Island 1986
uitverkocht / sold out

 

Bekijk alle etsen over de Seychellen

 

   

Ile Cocos
Kleurets/color etching,1988, 35x50 cm

"Noël Brouard drinkt een Phoenix biertje in Bar Victoria in Port Mathurin. Hij is van Bretonse afkomst en zijn familie woont al generaties lang op Rodrigues. Hij stelt voor om samen een tochtje naar de satelliet eilandjes Sables en Cocos te maken en de volgende dag varen we zigzaggend door de meanderende kanaaltjes tussen het koraal. Het water is zo vlak als een spiegel. Af en toe, bij ondieptes, moeten we een eindje naast de boot lopen.
Het is stil, maar hoe dichter we bij de eilandjes komen, hoe minder stil het wordt en eenmaal op Ile Cocos worden we overstemd door de duizenden noddies die in permanent gekrijs de lucht boven het eiland donker kleuren en er de boomtakken doen buigen."
Info/bestel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Baie de Mahébourg 1987
uitverkocht / sold out


Rodrigues Island 1988
uitverkocht / sold out

 

 

 

Flic en Flac Sugarcane
Kleurets/color etching, 1988, 37x50 cm

"Bij Flic en Flac ligt een van de 470 suikerrietplantages van
Mauritius. Bijna de helft van Mauritius’oppervlak (en 87% van de landbouwgrond) is bedekt met golvende velden suikerriet. Als je eroverheen vliegt is het een in partjes gesneden hoogpolig tapijt.
Als je er doorheen loopt zie je niks: alle uitzicht ontnomen door zachtjes klapperende stengels en hun ritselende bladeren. Het ruikt er naar vers gemaaid gras met een caramel-dressing. Af en toe glipt er een wezelachtig diertje de weggetjes over. Mangoesten, verwant aan de civetkat, en ingevoerd uit India waar ze net als Kipling’s Rikki-tikki-tavi, worden geroemd als dappere slangenvangers. Op Mauritius zijn geen slangen, maar toen in het begin van deze eeuw de pest op Mauritius uitbrak, besloot men mangoesten in het wild uit te zetten om de verspreider van de pest, de rat, te decimeren. Sindsdien is de mangoest zelf een plaag geworden.
Een kippendoder en uitroeier van complete vogelpopulaties."
Info/bestel

   

Ile de la Réunion
Kleurets, postzegel /color etching, postage stamp,1988, 34x50 cm

"La Réunion is een Frans Département en heeft ongetwijfeld de hoogste autodichtheid van alle eilanden in de Indische Oceaan.
De hypermoderne bus komt dan ook bijna direct na vertrek vast te staan in een file. Stapvoets sukkelen we verder over de overvolle autoroute. Van Saint Denis via Saint Paul en Saint Gilles-les-Bains naar Saint Leu want alles is hier heilig. Diep uitgesneden groene bergruggen trekken langs de getinte ramen terwijl in de bus een video met Clint Eastwood als lonesome cowboy vertoond wordt.
Hoger en hoger, steunend in de eerste versnelling, door haarspeldbochten en tunneltjes, langs angstwekkende afgronden en chaotische landschappen. Ooit is hier een vulkaan uit elkaar geslagen en bleef een landschap over waar rotspunten en richels als vlijmscherpe ruïnes in een halve cirkel van loodrechte rotswanden naar de wolken graaien. Het Cirque de Cilaos."
Info/bestel

 

 

Bekijk alle etsen over Frankrijk

TOP

 

 
2 Madagascar en de Comoren

 

     
   

 

 

Madagasikara nosi be mena
kleurets/color etching, 1986, 36x51,5cm

"Langzaam zie ik het blauw van de zee onder me verkleuren. Het wordt paars, dan donkerrood. Een zee van bloed lijkt het wel, als bij de Egadische eilanden of de Faroer. Maar het is niet het bloed van tonijnen of walvissen dat de zee hier zo kleurt. Het is het Grote Rode Eiland zelf dat bloedt. De erosie is er zo rampzalig dat de rivieren tonnen rode aarde lozen die de zee
tientallen kilometers buiten de kust rood verft. Als we het eiland bereiken zien we talloze rode waaiers als guirlandes aan de westkust hangen. Als een welkomsgroet. Madagascar lost
langzaam op in de Indische Oceaan.
Het eiland gaat steeds meer kreukelen naarmate we verder zuid oostwaarts vliegen. Als een enorm vel verfrommeld rood papier strekt het zich onder ons uit. Nauwelijks een spoor van dorpen of wegen. Mars. De kreukels worden almaar groter en scherper maar ook groener als we dichter bij de centrale bergrug Ankaratra komen, en de daling inzetten."
Info/bestel
107kb

 

Une Feuille de Papier Antaimoro
kleurets/color etching, 1990, 37x50cm

"Olivier laat me een stapeltje papier zien. “Kijk, dit is nou
Antaimoro-papier. Het wordt nog steeds zo gemaakt als vroeger toen het gebruikt werd door medicijnmannen en geleerden om recepten en magische spreuken op te schrijven. Alleen wordt het nu, ingelegd met gedroogde bloemetjes, als decoratie gebruikt.” Het is dik, perkamentachtig papier, gemaakt van houtpulp en vol met dikke vezels.
Ik wilde er reisschetsen op maken. Over de weelde aan vlinders op Madagascar. Over hoe men hier van de ravinala of reizigers boom complete huizen bouwt. Over het Fanorona, een ingewikkeld spel dat overal op Madagascar wordt gespeeld. Een spel met “boter-kaas-en-eieren” als basis, maar met evenveel mogelijkheden als het damspel. Een spel waarvan de beste spelers, net als dammers, schakers of de Japanse Go-spelers, een enorm aanzien genieten. Maar ik maakte de schetsen in mijn notitieboekjes, en nam het Antaimoro-papier ongeschonden mee naar huis. Met de vernis-mou-techniek heb ik de structuur van het papier overgebracht op de etsplaat en er de verschillende aantekeningen doorheen geëtst."

Info/bestel

Une Place a Toamasina
kleurets/color etching, 1987, 30x48 cm

"Toamasina, een stad zonder hart, zou je zeggen. Maar er is een plek waar een hart móet kloppen. Een plein vol eeuwenoude ficusbomen. Dikke luchtwortels steunen de zware takken en lijken zó oud dat ze wel versteend lijken. De bladeren kleuren de lucht een geheimzinnig groen. Kameleons kruipen in slow-motion over de takken. Gigantische wortels hebben de grond omgewoeld en van het plein een heuvellandschap gemaakt.
Verweerde betonnen bankjes lijken langzaam naar de bomen toe te groeien.
Als je even niet oplet heeft een boom er een opgeslokt."
Info/bestel

 

 

Transports publics a Antananarivo,1990
uitverkocht / sold out
Etapes sur la Ligne Antananarivo - Toamasina 1990
uitverkocht / sold out

Nosi Boraha ( Ile Sainte Marie),1992
Info/bestel

 

Deux Balades 1992
uitverkocht / sold out

Lovasoa 6, Antsirabe 1992
uitverkocht / sold out


Les lemuriens malgaches 1990
uitverkocht / sold out

 

 

Les femmes de Ndzouani
Kleurets/color etching, 1987, 35x50cm
Info/bestel

Dans l'Anse Tsoa, 1986
uitverkocht / sold out

TOP

 

 

 

Moroni
Kleurets/color etching, 1986, 35,5x52cm
Info/bestel

Le masque comorien
kleurets / color etching, 1987, 35x50cm
Info/bestel

 

 

 

 

3 Eilanden langs de Oost Afrikaanse kust
Inhaca, Ilha de Moçambique, de Querimba Archipel, Zanzibar en Lamu.

     
 
Ilha Inhaca 2000
uitverkocht / sold out

"Vanaf de Kaap langs de Oost-Afrikaanse kust omhoog gaand, komen we pas in het uiterste zuiden van Mozambique een bewoond eiland tegen: Inhaca. Om de twee dagen maakt een boot de 35 kilometer lange oversteek van Maputo naar dit zacht glooiende eiland met één dorp, één door Zuid-Afrikanen gerund hotel en een belangrijk regionaal biologisch onderzoeksstation. Omdat die boot kapot was, maakte ik de oversteek met het speedbootje van Fenandinho. Als rodeo-rijders hielden we ons staand achter het dashboard krampachtig vast terwijl het bootje over de golven sprong. Na anderhalf uur zette Fernandinho de motor uit en werden we zachtjes door de golven het strand van Inhaca opgeduwd."

 

 

 

 

 

 

 

 

 Vila do Ibo 1999
uitverkocht / sold out

 

Ilha de Moçambique 1999
uitverkocht / sold out

Ilha de Goa, 2000
uitverkocht / sold out

"In de zestiende eeuw was er veel scheepvaartverkeer tussen het eiland Moçambique en de stad Goa in India die toen beiden Portugees waren. Het kleine eilandje voor de kust van het eiland Moçambique lag precies op de koers die moest worden aangehouden om naar Goa te varen en heeft zijn naam daaraan te danken.
De vuurtorenwachter woont er al 17 jaar. We lopen de trappen op naar de top vanwaar het uitzicht fenomenaal is: Ilha de Moçambique, de Afrikaanse kustlijn verderop, en een zee vol witte zeilen.
'Heeft u zelf ook een boot?' Schouderophalend tuurt de man naar de horizon. 'Wat moet ik daar nu mee. Ik zit hier goed, hoef helemaal niet van m'n eiland af. En mocht er ooit iets zijn… (Met een weids gebaar laat hij zijn vinger over de horizon glijden), kijk eens hoeveel boten er zijn om me te helpen!'"

 

 

Querimba
kleurets/color etching, 1999, 10x23 cm

"Als ik weer wakker word varen we langs mangroven waar groepen witte en bruine ibissen verschrikt uit opvliegen. Het is ondiep water en de stuurman moet de boot kundig door onzichtbare kanalen sturen.
Dan ligt Querimba plotseling voor ons.
Uit het idyllische silhouet komen kinderen het strand op gerend. 'Mzungu, mzungu!' (blanke, blanke) klinkt het alom. Ik spring van de boot af en waad door het kristalheldere water naar het strand. Een jongeman stelt zich voor als João Battista en neemt me mee langs de oude vervallen Portugese kerk, kleine maniokveldjes en roodbruine lemen huizen met rieten daken naar een klein intiem dorpsplein onder de onvermijdelijke Grote Boom."
Info/bestel

 

Bekijk alle etsen over Mozambique

 

   Zanzibar Town1987
uitverkocht / sold out

"De muren die eens wit moeten zijn geweest, zijn nu zwart, bruin en groen uitgeslagen en hebben van de huizen monumenten van tropische vochtigheid gemaakt. Een ondoorgrondelijk labyrint van straatjes en steegjes wurmt zich tussen deze vermoeide huizen door. In zwart gehulde vrouwen schuifelen schuchter langs de mossige muren. Een oude als taxi vermomde Wolseley of Austin manoeuvreert moeizaam zigzaggend om de modderige kuilen in het wegdek. Flarden Arabische, Afrikaanse en Indiase muziek smelten samen in de lome lucht en worden aangevuld met een constant gerinkel van fietsbellen. Mannen in kanga’s en djellaba’s doen het zware trapwerk op ouderwetse zwarte Flying Pigeons, Raleighs of Rudges.
Het geluid van fietsbanden op nat zand."

 

 

Zanzibar, soko ya samaki,1987
uitverkocht / sold out

 

 

The Zanzibari Kofia,1987
uitverkocht / sold out

 

Changuu (Zanzibar), 2001
uitverkocht / sold out

"Aan de noordzijde van de driehoek die de Zanzibar Stone Town vormt, liggen tegenover het House of Wonders de Jamituri Gardens. Rond vijf uur, als de hitte van de dag langzaam wegtrekt verandert dit park in één groot picknick festijn. Complete families hebben zich op het gras neergevlijd en peuzelen van borden vol brochettes en aardappels met hete saus.
In de verte dobbert een hele reeks kleine eilandjes op het water. Bawe, Changuu, Kibandiko, Chapwani, Murogo, Pange…
Op Changuu wordt de tot ruïne vervallen gevangenis tegenwoordig bewoond door reuzenschildpadden. Ik moet n's kijken of er niet iemand is die me dáárheen kan brengen…" 

Bekijk alle etsen over Tanzania

 

 

 

Lamu Island 1988
uitverkocht / sold out

 

 

Lamu: The dhowbuilders
uitverkocht / sold out

 

Bekijk alle etsen over Kenya

TOP

 

 

 

 

 

 

4 Eilanden in de Golf van Aden en de Rode Zee
Socotra, Perim, Massawa en de Dahlak Archipel.

     
 

Hadiboh - Socotra
Kleurets/color etching, 1996, 40x50cm
Info/bestel

 

 

 

 

 

Encounters west of Hadiboh, 1997
uitverkocht / sold out


 

 

   

Perim Island
ets / etching, 1988, 34x50cm

"Het moet midden in de nacht zijn. De hemel is inktzwart en schittert met miljoenen sterren. Op diverse plekken in de boot liggen mensen te slapen. Sommigen hebben hun tulband uitgerold en als schamele deken over het lichaam uitgespreid, zodat ze er in dit wonderlijke sterrenlicht uitzien als in lijkwaden gehulde doden. De kapitein zit nog steeds op zijn kussen achter het stuurrad. Het zeil klappert in de wind, de motor ronkt gestaag, de dhow beweegt vermoeid over de contouren van de golven en kraakt bij iedere op of neergang. Ik sta op, ga aan de reling zitten en tuur naar het donkere oosten. Geen hint van de beginnende dag zie ik, maar een langzaam aanzwellende lichtflits die vervolgens weer abrupt verdwijnt. En nog eens, en weer. Een vuurtoren.
"Perim," zegt een van de jongens. "Perim Island. We varen nu door de Bab el Mandeb. De Poort der Tranen. Perim Island is haar bewaker.""
Info/bestel

   

 

 

 

 

 

 

 
Noserubbing &handshaking on Socotra Island 1994
uitverkocht / sold out

 

 

Bekijk alle etsen over Yemen

 

 

 Life on Dhu Rijrij (Dahlak)
uitverkocht / sold out

"Ik landde de zodiac op de stranden van onbewoonde eilanden. Luisterde er naar vogelgekwetter in de dichte mangrove bossen en zag buizerds en visarenden op hun enorme nesten en schaarbekken over het water scheren. Ik vond door Jemenitische stropers achtergelaten haaienkadavers die ontdaan waren van vinnen en staart en op het strand van Dhu Rijrij werd ik ongerust bij het zien van pootafdrukken van een vogel die groter waren dan mijn eigen voeten (toch maatje 44)…
Tot mijn opluchting zag ik later op de uiterste punt van het eiland een Goliath-reiger als een vreemde verticale streep in dit horizontale landschap van vlakke eilanden."

300kbCruising the Dahlak
Kleurets /coloretching, 1997, 40x50cm

"Vroeg in de ochtend voeren we de haven van Massawa uit en algauw verdween alle land achter alle horizons en werden we alleen nog door dolfijnen en vliegende vissen vergezeld. Er was weinig wind, de motor ronkte rustig. Klaus senior neuriede tevreden een schlager achter het stuurwiel, terwijl Klaus junior de koers uitstippelde op de kaart met driehonderd eilanden.
Vijf dagen voeren we door het noordelijk deel van de Dahlak archipel. Een kalme zee klotste water van lichaamstemperatuur op de stranden van zinderende verlaten eilanden met namen als Enthogodof, Dallacus, Seil Bette en Dur Gaam." Info/bestel

 

 

 

  

Teahouse, Dohul
kleurets/color etching, 1996, 40x42cm

 

"Meer dan 300 eilanden liggen er in de Eritrese wateren.
De meeste behoren tot de Dahlak Archipel en steken niet meer dan 15 meter boven het lauwe water van de Rode Zee uit. Bijna de helft heeft geen naam en slechts tien zijn er bewoond. De meeste van de 3000 Dahlakkers wonen op het grootste eiland, Dahlak Kebir, maar ook op het kleine eilandje Dohul wonen mensen. In een aantal van drijfhout vervaardigde huisjes die lukraak in het brandende zand zijn neergezet wonen vissers en hun familie.
De halve bevolking stroomt uit als we het strand op varen. We drinken thee in het theehuis en iedereen komt kijken. Wat een vriendelijke mensen in deze vijandige omgeving van brandend zand, warme zoute zee en een zon zonder genade." Info/bestel

 

 

Massawa
Info/bestel

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

TOP

Umm es Seil: The Artist goes Snorkeling, 1996
Info/bestel

"Ik ben geen zwemmer, laat staan een duiker. Maar één keer moest ik hier toch snorkelen en bij het eilandje Umm es Seil was het dan zover.
Vissen en visjes in werkelijk alle kleuren van de regenboog kwamen nieuwsgierig voor m'n neus hangen. Fantastische kastelen van koraal werden omringd door wiegende wouden in vreemde vormen en kleuren. Ik zag vreemdsoortige weekdieren en de lugubere gestaltes van roggen die traag onder me weg zeilden. Ergens kwam ik terecht in een grote wolk doorzichtige wezentjes die een zacht tintelend gevoel teweegbrachten, maar dat was me verteld, niets aan de hand. Toen schoot plotseling een donkere massa langs me heen. Proestend kwam ik boven water en rukte het masker van mijn hoofd. Achter me zag ik een aantal vinnen boven het water uitsteken zoals ik dat tot dan toe alleen in films en cartoons gezien had. "Sharks, sharks!" schreeuwde ik naar de boot. Er werd teruggeroepen dat het hier slechts om de ongevaarlijke witvinnige rifhaai ging en dat ik gewoon door kon snorkelen. Ongevaarlijk? Ze waren mooi wel bijna twee meter lang!
Zonder nog om te kijken zwom ik in een rechte lijn naar de boot terug en klom het water uit. Ik ben er niet meer in terug geweest."

 

 

 

 

5 Eilanden in de Middellandse Zee
Malta & Gozo, Kerkennah, Djerba, Lampedusa, Linosa, Pantelleria en de Plazas Menores

 

 

Valletta
kleurets/color etching, 1996, 8,5x15 cm
Info/bestel

 

 

Valletta & The Three Cities
kleurets / color etching, 1996, 35,5x48cm

"Tussen de uitgebreide verdedigingswerken, de bastions en de stadswallen lag een rechthoekig stratenplan van hoge gelige huizen met zes, zeven, acht verdiepingen. Overal waren Arabische erkers aan de gevels geplakt en op iedere straathoek waakte een katholieke heilige. Winkels heetten merchants of retailers, families heetten Grech, Zappa of Muscat en vrachtauto's Ave Maria, Bruce Lee of Ghadaffi. Oude Engelse auto's reden er links en Bobbies regelden het verkeer. Steile trappen voerden in het zwart geklede dames naar zware deuren met handjes en leeuwen als kloppers. 's Avonds scheen een gelig licht van straatlantaarns over de ruwe muren en uitgesleten straatstenen, waardoor Valletta nog verder in de tijd leek teruggeworpen.
Vanaf dit geweldige, op een schiereiland gebouwde bastion van zware gele stenen had je grootse uitzichten over Senglea, Vittoriosa en Kalkara. The Three Cities die als vingers naar Valletta wezen en werden omzoomd door havens en dokken met enorme zeeschepen die boven de gele gebouwen uittorenden."
Info/bestel


 

Trasport pubbliku ta'Malta
Info/bestel

"Lijn 19 was een Dodge uit de jaren vijftig, een groen gevaarte met een voorkant als een jukebox en het interieur van een kerk. Chroom en discolampjes buiten en stemmige kaarsverlichting met Maria beeldjes binnen. Een rijdende kermisattractie of een dinosaurus op wielen. Iets uit een ver verleden, maar zeker niet de enige overlevende. Het plein stond er vol mee. Heel Malta werd doorkruist door honderd busroutes met oude vermoeide vehikels die steunend en puffend zwarte wolken over het landschap kuchten."

 

 

 

Ghawdex (Gozo)
kleurets/color etching, 1996, 40x50cm

"We lopen langs velden met courgettes, tomaten en aardappelen.
Door stille plaatsjes met namen als Gharb, Birbuba en San Lawrenz, vol gelige huizen en bombastische, barokke kerken. Via een pad tussen amandel- en vijgenbomen komen we langs terrassen waar graan al geoogst is en komkommers nog moeten groeien. We zien de als mystieke tempels in het eiland uitgegraven steengroeven van Ghain Abdul waar gelig zacht steen in rechthoekige blokken uit de grond gezaagd wordt om later boven de grond weer zodanig te worden opgestapeld dat er in gewoond, aanbeden of geparkeerd kan worden.
Langs de weg naar Ta'Cenc staat een huis dat God Bless Australia heet. Andere huizen heten Sydney, Madonnina, God Bless Home of gewoon Ma Maison, maar bij Ta'Cenc zijn geen huizen. De kliffen vallen hier 150 meter recht naar beneden de zee in.
Op de desolate vlakten boven de kliffen dwarrelen afgeworpen slangehuiden in de wind."
Info/bestel

 

Bekijk alle etsen over Malta

 

   

Pantelleria kleurets/color etching, 1996, 40x50cm

"Het leek me altijd de naam van een pasta soort, Pantelleria, Maar het is een verbastering van het Arabische Bint-el-rion, Dochter van de Wind. Het is een groen, vulkanisch eiland vol zibibo-druiven en kappertjes struiken.

De hoofdstad werd in de Tweede Wereld Oorlog geheel verwoest en is nu een rommelig en lelijk herrezen Italiaans provinciestadje. Voor het traditionele gezicht van Pantelleria moet je naar plaatsjes als Mueggen, Khamma en Tracino, waar de koepeldaken van de huizen, de volgens oorspronkelijk Arabische traditie gebouwde damussi, als enorme schildpadschilden in de zon liggen."
Info/bestel

 

 

 

 

   

 

Isola di Lampedusa
kleurets/color etching, 1994, 40x50cm
Info/bestel

"Een tien kilometer lange, stoffige zandweg verbindt het dorp
met een Amerikaans navigatiestation. Het is een kronkelende streep kalksteen vol gaten over een uitgedroogd en kaalgekapt eiland. Een ecologische ramp die zelfs op de plek die Albero del Sole heet geen boom heeft achtergelaten.
Het eenzame huis van Domenico "Volare" Modugno kijkt uit over het prachtige turquoise blauw van de smalle ondiepe zeeëngte tussen Lampedusa en het eilandje Isola dei Conigli (Konijneneiland). Zonder twijfel de mooiste plek van het eiland.
Maar er is niet één konijn op Konijneneiland en de luiken van het huis zijn gesloten. Modugno is gestorven. De konijnen zijn weg. Wat is er nog over?
Ik klauter de geel-roze klif weer op, rij terug naar de "hoofdweg" en parkeer m'n scootertje ergens midden in het niets dat Area Rossa heet. Een hete stoffige bries waait het enige geluid over de dorre vlakte. Een uur lang turf ik hier de langskomende overlevenden van Lampedusa."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Isola di Linosa
kleurets/color etching, 1993, 37x50cm
Info/bestel

Dans la cour d'une maison à Houmt Souk, Djerba 1994
uitverkocht / sold out

 

Bekijk alle etsen over Italië

 

   

Iles Kerkennah
kleurets/color etching, 1993, 40x50cm

"Niets dan regen. De baai is één grote pasteltint, een vreemde mistige stilte vol vallend water en geen zuchtje wind. Een speedboot trekt een lawaaierige streep door het druilerige uitzicht. Aalscholvers zitten met hun vleugels gespreid op kleine rotsige eilandjes. Ik dacht altijd dat ze zo zaten om hun vleugels te drogen, maar in deze stromende regen zal dat niet zo lukken.
In Remla is het kruispunt een uitgestrekt meer geworden. Het café op de hoek zit vol kaartende mannen. Veel lawaai en geroep. Razendsnel kaartspel, kleine kopjes koffie en thee. Achter de beslagen ramen komen bakken water naar beneden. Gordijnen van regen."
Info/bestel

320kb

 

 


Plazas Menores,1992
uitverkocht / sold out

 

 

 

 

 

TOP

 

 

 

 

6 Eilanden in de Noordelijke Atlantische Oceaan
Madeira Archipel, Canarische Eilanden, Kaapverdische Eilanden

 


 

Pushing and Pulling on Madeira Island, 1994
Info/bestel

"Monte ligt hoog tegen de berghellingen achter Funchal. Over het algemeen ga je er, als niet Madeirees, alleen maar heen om er te vertrekken. Bij de trappen van de grote kerk wachten in wit geklede heren met Maurice Chevalier hoedjes: de mannen van de toboggan-afdaling.
Een toboggan is een houten slee waarop een brede rieten bank is bevestigd waarin mensen maar ook goederen van Monte naar Funchal worden vervoerd. Vroeger was het een waar transportmiddel, nu is het een leuke attractie. Twee mannen lopen achter, of staan op, het verlengde achterstuk en besturen de slede door middel van een aantal touwen, terwijl die over de bestrating van kinderhoofdjes de steile helling afsuist. Eenmaal beneden in Funchal werden de toboggans vroeger door paarden, maar nu per vrachtwagen weer naar boven gebracht."


 

 

 

Porto do Moniz (and how to get there)
kleurets/color etching, 1994, 40x50cm

"De weg naar Porto do Moniz kronkelt met de loodrechte kliffen van de noordkust mee, zweeft tussen de grijze wolken en de woeste golven in de afgrond. Alles is nat en donker. De rotsen zijn begroeid met platte bloemkoolachtige vetplanten van een ongezonde groene kleur. We kruipen door nauwe lekkende tunnels, maken bochten waar het maar nét kan en rijden door watervallen die zich met enorm kabaal vanuit onzichtbare hoogten op het busdak storten.
Als bij toverslag doemt uiteindelijk Porto do Moniz op. Badend in het licht van een doorgebroken zonnestraal ligt het daar op een stukje uitgevloeide lava aan het einde van Madeira."
Info/bestel

 

 

Ilha do Porto Santo (Correio)
kleurets/color etching, 1994, 40x50cm

"Een felgroen landschap van bergen, doorkliefd met de zware littekens van erosie. Diepe geulen lopen als vingers langs de hellingen. Er is een dorpje waar de wind giert en honden blaffen. In de verte klinkt een misthoorn. Maar het mist niet.
Het geluid komt dichter bij. Het is de postbode op zijn motor. Hij heeft een telegram voor iemand die hier ergens op het land bezig moet zijn en blaast op een onvervalste posthoorn om hem te roepen. Alleen de honden blaften terug."
Info/bestel

 

Bekijk alle etsen over Portugal

 

 

 

Diez vistas del Teide, Tenerife 1994
Info/bestel

"Ik zag de Teide vanaf Gran Canaria, Gomera en La Palma.
Vanuit het vliegtuig van Lissabon naar Sal, van Amsterdam naar La Palma, van Las Palmas naar Nouadhibou. Ik probeerde hem zo lang mogelijk in het oog te houden op de boot naar Sint Helena. Maar rijdend over Tenerife zag ik hem pas toen we de rand van het Las Cañadas-plateau over kwamen.
Die ochtend zijn we de eersten. In acht minuten brengt de kabelbaan ons tot 200 meter onder de top. Zwaar ademend klimmen we naar boven. Onder ons volgt een nieuwe golf toeristen en een volgende groep is alweer onderweg in de kabelbaan. Bij het kruis op de rand van een kleine naar zwaveldamp stinkende krater is het uitzicht fantastisch. Bijna alle Canarische eilanden zien we. Maar lang kunnen we niet blijven. Een onafgebroken stroom zwoegende, hijgende toeristen klimt nu over het smalle pad. Bij het kruis is het dringen geblazen. Zweeds en Fins en Frans hoor ik. Klikkende fototoestellen, zoemende camera's. En het vinnige politiefluitje van een juffrouw die ongehoorzame toeristen terug op het pad fluit."

 

Isla de Lanzarote: La Geria
kleurets/color etching, 1994, 40x50cm
Info/bestel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flora y fauna de las Islas Canarias Occidentales 1994
uitverkocht / sold out
 

Gomera 1994
uitverkocht / sold out

 

 

Un dia en la playa: Las Palmas, Gran Canaria
kleurets /color etching, 1994, 36,5x50cm
Info/bestel

 

 

Isla de S.M. de la Palma,1994
uitverkocht / sold out

"De gigantische krater, vruchtbaar en met dichte wouden begroeid, was het rijk van de Guanche-koning Tanausu en zijn volk. Op vele plaatsen op het eiland zijn nog rotsen en grotten te vinden waarop de geheimzinnige Guanche merkwaardige kronkelende inscripties en tekeningen achter lieten. De Guanche die onder Tanausu in de krater woonden, wisten zich verzekerd van een formidabele natuurlijke verdediging. De steile wanden van de enorme krater waren slechts op één plaats onderbroken en de koning kon daardoor lange tijd de Spanjaarden op een afstand houden."


 

 

Santiago, 1992
uitverkocht / sold out


 

 

 

 

 

 

 

Cidade do Mindelo
uitverkocht / sold out


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O Grogue (São Nicolão, Cape Verde)
kleurets/color etching, 1992, 37x50cm

"In de kleine openlucht distilleerderijen worden de persen door vermoeide karbouwen krakend rondgedraaid. De grogue die hier geproduceerd wordt zorgt ervoor dat het uitzichtloze leven een beetje verlicht wordt. Zonder grogue is het leven te zwaar. Een kleine shot op zijn tijd houdt de moed erin. Het is dé nationale drank van de Kaapverden.
Djandja de kroegbaas had ons uitgenodigd voor een Boide Rabeka, een groot feest, opgeluisterd door een akoestisch orkest dat bestond uit een vijftal oude heren die viool, gitaar, een soort ukelele en sambaballen bespeelden (één orkestlid stampte op een holle plank). Onvermoeibaar speelden ze de traditionele muziek, waarop hartstochtelijk gedanst werd. Tafels vol hapjes stonden langs de muren. Er was een gevulde gegrilde geit en schalen vol kreeft en gamba's. En er was heel veel grogue. Iedereen werd dronken.
In het toilet kwam ik een man tegen die met zijn in een fles grogue gedoopte vinger zijn tanden aan het poetsen was. Ik vroeg hem waarom.
'Ik gebruik medicijnen. Ik mag geen alcohol. Maar als ik niet naar grogue ruik, hoor ik er niet meer bij.'"
Info/Bestel

 

 

 

 

Dois lados de Santo Antão (Cape Verde)
kleurets/color etching, 1992, 34x50cm

"Porto Novo, het stadje aan de zuidkust van Santo Antão, waar de boot aanlegt, is een stoffig, troosteloos oord van betonnen huisjes dat via een enorm kerkhof en wat miezerige acaciabomen oplost in een gruwelijk heet maanlandschap van desolate bruine bergen. Maar aan de andere kant van die bergen vind je een andere wereld.
Als je de vlijmscherpe bergrand oversteekt, ligt daarachter een door elkaar gehutseld landschap van hoge rotswanden en duizelingwekkende afgronden. Het is intens groen, een totaal contrast met de dorre woestenij die we net achter ons hebben gelaten. Ook Ribeira Grande, de hoofdstad van dit ándere Santo Antão lijkt, met haar huizen in Portugese stijl en haar zwarte keienstraatjes langs wuivende palmen en bloeiende oleanders, in niets op haar zuidelijke tegenpool Porto Novo."
Info/bestel

 

 

TOP

7 Eilanden langs de West Afrikaanse kust en in de Golf van Guinée
Bijagos Archipel, Bioko, São Tomé & Príncipe

 

 

 

Ilha de Bubaque
kleurets/color etching, 1989, 35x70cm
Info/bestel


"Er loopt een kaarsrechte weg over Bubaque. Een weg gemaakt van schelpen die het dorp verbindt met Praia Bruce, een formidabel strand op de zuidpunt van het eiland. We fietsen de tien kilometer tussen oliepalmen en woudreuzen. Een groepje apen steekt luidruchtig de weg over. We zien kleine dorpen van lemen huizen met overhangende rieten en palmbladerdaken als Beatles-kapsels. Vrouwen in rieten rokjes. Mannen in lendedoeken. Ze dragen messen en lange stokken om de noten uit de bomen te halen. Iedereen roept: "Bom dia".
Bij de huizen scharrelen varkens die stokken om de hals dragen zodat ze de kralen van kreupelhout niet uit kunnen glippen."

 

Ilha de Bolama 1989
uitverkocht / sold out

 

 

 

 

Malabo-Bioko 1990
Info/bestel


Bekijk alle etsen over Equatoriaal Guinée

 

Chegada na Ilha de São Tomé 1990
uitverkocht / sold out

 

 

Ilha do Príncipe
kleurets/color etching, 1990, 37,5x50cm
Info/bestel

 

 

 

 

 

 

 

From the Saõ Tomé Notebook 1985 kleurets/color etching, 16x19cm Info/bestel

 
Ilheu das Cabras, 1985
uitverkocht / sold out

 

Bekijk alle etsen over São Tomé e Príncipe

 

TOP

 

 

 

 

8 Eilanden in de Zuid-Atlantische Oceaan
Ascension, Saint Helena, Tristan da Cunha

 

 

Georgetown, Ascension Island,1989
Info/bestel

 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

Ascension Island Wildlife
uitverkocht / sold out

 

 Jamestown, Saint Helena,
1989
uitverkocht / sold out


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A walk to Prosperous Bay, Saint Helena Island
kleurets/color etching, 1990, 37,5x50cm
Info/bestel

 

   

Oildrum recycling on Saint Helena Island
kleurets/color etching, 1989, 37,5x50cm

"Veel olievaten op Sint Helena worden hergebruikt. Er worden regentonnen van gemaakt of vuilnisbakken. Je kan ze rood-wit verven, er DANGER op zetten en bij wegwerkzaamheden op de weg plaatsen. Bij Longwood Gate staat een verkeersbord dat gemaakt is van de bovenkant van een olievat. HALT MAJOR ROAD AHEAD staat erop. De dop zit er nog op.
Maar er kan nog veel meer. Een beetje knutselaar heeft er algauw een leuke tuinstoel van gemaakt. John en Jenny hadden er een barbecue van gebakken. Ik zag koeien drinken uit overlangs opengezaagde olievaten en waar het land verbouwd werd zag ik vaten met een scharnierend luik en een hangslot eraan voor de opslag van landbouwgereedschap. De in de grond gestoken ronde boven en onderkanten beschermen jonge aanplant tegen de wind. Maar je kan ook een vat door midden zagen en dan heb je twee leuke plantenbakken. (Een variant zag ik bij een kwekerij achter Piccolo Hill, waar honderden jonge heestertjes keurig in lange rijen naast elkaar uit evenzo vele blikjes Castle Beer groeiden.) Hier en daar stonden schuurtjes gebouwd van opengeknipte en platgeslagen olievaten.
Een steelband heb ik er niet gezien."
Info/bestel

 

 


 

 

 

86 Tristan da Cunha
kleurets/color etching, 1989, 35x71cm

"Eén keer per jaar verdwijnt de RMS vanuit Sint Helena in zuidwestelijke richting de lege oceaan op, om na zeven dagen en nachten Tristan da Cunha te bereiken. Ik was wakker geworden van de stilgevallen motoren. Half zes in de ochtend. Ik sta op en ga naar boven naar de brug. Buiten hangt een dichte mist boven de spiegelgladde zee. Alles is grijs, behalve af en toe een geelgebekte albatros, een molly, die krijsend door de mist breekt. Dan blaast een plots opstekende wind stukken mist weg en verschijnt er een donkere schaduw aan de horizon pal voor ons. In een paar minuten tijd verandert alles. De wind rukt de mist in flarden uit elkaar, de vlakke zee begint te deinen en breekt in golven uiteen, de schaduw verandert in donkere lugubere kliffen die vanuit de schuimend brekende golven loodrecht in de wolken verdwijnen. Het schip draait wat bij. En daar ligt het dan, op een vooruitgeschoven stukje vlak land: een klein dorpje, ingeklemd tussen de steile bergwand van de ruim twee kilometer hoge vulkaan en de eindeloze Atlantische Oceaan.
Daar ligt Edinburgh of the Seven Seas, Tristan da Cunha. Daar ligt de eenzaamste plek ter wereld."
Info/Bestel

370kb

   

Edinburgh of the Seven Seas
kleurets/color etching, 1989, 38x50cm

"Ik loop over het smalle asfaltweggetje naar boven. In de berm liggen de longboats, roei/zeil boten waarmee de Tristaners op kreeft vissen en zelfs helemaal naar Nightingale gaan. Ze liggen op hun kop in het gras, stevig met touwen aan de grond verankerd, zodat ze niet wegwaaien. Op het plateau ligt het eenzaamste aller woonoorden. Een dorp van Hans-en-Grietje-huizen. Wit geschilderd met blauwe, soms groene kozijnen en deuren, zijmuren van grote lavablokken, golfplaten daken. Nog maar twee huizen hebben rieten daken. De meeste huizen gaan schuil achter hoge flaxstruiken of hortensia's. Ze liggen kriskras door elkaar en de smalle weggetjes kronkelen langs alle tuinhekjes."
Info/bestel

 


In Tristan waters 1989
uitverkocht / sold out

 

 


Rockhopper on Tristan 1989
uitverkocht / sold out

 

Coming Home: Tristan da Cunha
kleurets/coloretching, 2010, 8x48cm
Info/bestel

TOP