Eilanden langs de West Afrikaanse kust en in de Golf van Guinee

80 Ilha do Príncipe (São Tomé & Príncipe)
kleurets, 1990, 37,5x50cm

Info/bestel

Op een dag hoorden we op de radio dat het enige vliegtuig van de lokale luchtvaartmaatschappij LASTP, dat gewoonlijk alleen een paar keer per week tussen São Tomé en Príncipe vloog, over twee dagen naar Equatoriaal Guinee zou vliegen. De minister van buitenlandse zaken was daar en wilde terug naar huis. Hij moest worden opgehaald, en om dat te kunnen bekostigen zocht men betalende passagiers. Na een aantal mislukte pogingen leek ons dit dé kans het land te verlaten.
São Tomé verlaten bleek misschien nog wel moeilijker dan er aankomen, maar na twee dagen hadden we alle papieren rond en konden we vertrekken. Op het vliegveld zat nog een dertigtal passagiers. Alle bagage werd gewogen, alle passagiers ook, en het grote wachten kon beginnen. Een aantal uren duurde het voordat duidelijk werd dat de piloot zoek was.
En nóg een uur voordat uiteindelijk een grote Amerikaanse cabriolet het vliegveld opreed, voor de terminal stilhield en een in uniform geklede man soepeltjes uitstapte. Hij zwaaide even naar de verbaasde passagiers en klom het vliegtuig in om in de cockpit plaats te nemen.
We vlogen over het mooie stadje dat zich weer in haar zelfopgelegde vergetelheid terugtrok. Daarna de zee en een klein uur later zagen we tussen de dikke wolken even een glimp van het grillige, groene en nóg geslotener eiland Príncipe.

Terug