Eilanden langs de kust van Oost Afrika

Info/bestel

29 Querimba
kleurets / coloretching, 1999, 10x23 cm

Als ik weer wakker word varen we langs mangroven waar groepen witte en bruine ibissen verschrikt uit opvliegen. Het is ondiep water en de stuurman moet de boot kundig door onzichtbare kanalen sturen.
Dan ligt Querimba plotseling voor ons.
Uit het idyllische silhouet komen kinderen het strand op gerend. 'Mzungu, mzungu!' (blanke, blanke) klinkt het alom. Ik spring van de boot af en waad door het kristalheldere water naar het strand. Een jongeman stelt zich voor als João Battista en neemt me mee langs de oude vervallen Portugese kerk, kleine maniokveldjes en roodbruine lemen huizen met rieten daken naar een klein intiem dorpsplein onder de onvermijdelijke Grote Boom.

Bestel

32 Zanzibar Town
kleurets / coloretching, 1987, 35x50cm

De muren die eens wit moeten zijn geweest, zijn nu zwart, bruin en groen uitgeslagen en hebben van de huizen monumenten van tropische vochtigheid gemaakt. Een ondoorgrondelijk labyrint van straatjes en steegjes wurmt zich tussen deze vermoeide huizen door. In zwart gehulde vrouwen schuifelen schuchter langs de mossige muren. Een oude als taxi vermomde Wolseley of Austin manoeuvreert moeizaam zigzaggend om de modderige kuilen in het wegdek. Flarden Arabische, Afrikaanse en Indiase muziek smelten samen in de lome lucht en worden aangevuld met een constant gerinkel van fietsbellen. Mannen in kanga’s en djellaba’s doen het zware trapwerk op ouderwetse zwarte Flying Pigeons, Raleighs of Rudges. Het geluid van fietsbanden op nat zand.

34a Changuu (Zanzibar)
kleurets / coloretching, 2001, 30x40cm

Aan de noordzijde van de driehoek die de Zanzibar Stone Town vormt, liggen tegenover het House of Wonders de Jamituri Gardens. Rond vijf uur, als de hitte van de dag langzaam wegtrekt verandert dit park in één groot picknick festijn. Complete families hebben zich op het gras neergevlijd en peuzelen van borden vol brochettes en aardappels met hete saus.
In de verte dobbert een hele reeks kleine eilandjes op het water. Bawe, Changuu, Kibandiko, Chapwani, Murogo, Pange…
Op Changuu wordt de tot ruïne vervallen gevangenis tegenwoordig bewoond door reuzenschildpadden. Ik moet n's kijken of er niet iemand is die me dáárheen kan brengen…

Bestel

Bestel

34b Ilha Inhaca
kleurets / coloretching, 2000, 35x50cm

Vanaf de Kaap langs de Oost-Afrikaanse kust omhoog gaand, komen we pas in het uiterste zuiden van Mozambique een bewoond eiland tegen: Inhaca. Om de twee dagen maakt een boot de 35 kilometer lange oversteek van Maputo naar dit zacht glooiende eiland met één dorp, één door Zuid-Afrikanen gerund hotel en een belangrijk regionaal biologisch onderzoeksstation. Omdat die boot kapot was, maakte ik de oversteek met het speedbootje van Fenandinho. Als rodeo-rijders hielden we ons staand achter het dashboard krampachtig vast terwijl het bootje over de golven sprong. Na anderhalf uur zette Fernandinho de motor uit en werden we zachtjes door de golven het strand van Inhaca opgeduwd.

Info/bestel

34c Ilha de Goa
kleurets / coloretching, 2000, 50x35cm

In de zestiende eeuw was er veel scheepvaartverkeer tussen het eiland Moçambique en de stad Goa in India die toen beiden Portugees waren. Het kleine eilandje voor de kust van het eiland Moçambique lag precies op de koers die moest worden aangehouden om naar Goa te varen en heeft zijn naam daaraan te danken.
De vuurtorenwachter woont er al 17 jaar. We lopen de trappen op naar de top vanwaar het uitzicht fenomenaal is: Ilha de Moçambique, de Afrikaanse kustlijn verderop, en een zee vol witte zeilen.
'Heeft u zelf ook een boot?' Schouderophalend tuurt de man naar de horizon. 'Wat moet ik daar nu mee. Ik zit hier goed, hoef helemaal niet van m'n eiland af. En mocht er ooit iets zijn… (Met een weids gebaar laat hij zijn vinger over de horizon glijden), kijk eens hoeveel boten er zijn om me te helpen!'

Terug