De Comoren en Madagascar

Info/bestel

18 Madagasikara nosi be mena
kleurets, 1986, 36x51,5cm

Langzaam zie ik het blauw van de zee onder me verkleuren. Het wordt paars, dan donkerrood. Een zee van bloed lijkt het wel, als bij de Egadische eilanden of de Faroer. Maar het is niet het bloed van tonijnen of walvissen dat de zee hier zo kleurt. Het is het Grote Rode Eiland zelf dat bloedt. De erosie is er zo rampzalig dat de rivieren tonnen rode aarde lozen die de zee tientallen kilometers buiten de kust rood verft. Als we het eiland bereiken zien we talloze rode waaiers als guirlandes aan de westkust hangen. Als een welkomsgroet. Madagascar lost langzaam op in de Indische Oceaan.
Het eiland gaat steeds meer kreukelen naarmate we verder zuid oostwaarts vliegen. Als een enorm vel verfrommeld rood papier strekt het zich onder ons uit. Nauwelijks een spoor van dorpen of wegen. Mars. De kreukels worden almaar groter en scherper maar ook groener als we dichter bij de centrale bergrug Ankaratra komen, en de daling inzetten.

107kb

Info/bestel

24 Une Feuille de Papier Antaimoro (Madagascar)
kleurets, 1990, 37x50cm

Olivier laat me een stapeltje papier zien. “Kijk, dit is nou Antaimoro-papier. Het wordt nog steeds zo gemaakt als vroeger toen het gebruikt werd door medicijnmannen en geleerden om recepten en magische spreuken op te schrijven. Alleen wordt het nu, ingelegd met gedroogde bloemetjes, als decoratie gebruikt.” Het is dik, perkamentachtig papier, gemaakt van houtpulp en vol met dikke vezels.
Ik wilde er reisschetsen op maken. Over de weelde aan vlinders op Madagascar. Over hoe men hier van de ravinala of reizigers boom complete huizen bouwt. Over het Fanorona, een ingewikkeld spel dat overal op Madagascar wordt gespeeld. Een spel met “boter-kaas-en-eieren” als basis, maar met evenveel mogelijkheden als het damspel. Een spel waarvan de beste spelers, net als dammers, schakers of de Japanse Go-spelers, een enorm aanzien genieten. Maar ik maakte de schetsen in mijn notitieboekjes, en nam het Antaimoro-papier ongeschonden mee naar huis. Met de vernis-mou-techniek heb ik de structuur van het papier overgebracht op de etsplaat en er de verschillende aantekeningen doorheen geëtst.

Terug